kickBOXING

KickBoxing Ολυμπιακό Άθλημα!

kickBOXING

Το KickBoxing είναι ένα άθλημα που ξεκίνησε από την Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του 1960, εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο και μέρα με την μέρα αποκτά ολοένα και περισσότερους θαυμαστές και υποστηριχτές σε κάθε γωνία του πλανήτη, αφού είναι χωρίς αμφισβήτηση ένα από τα εντυπωσιακά αθλήματα των μαχητικών τεχνών.

Υπάρχει στη χώρα μας από τις αρχές της δεκαετίας το 1980 και από το 2004 είναι πλέον αναγνωρισμένο άθλημα από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και έτσι οι αθλητές που επιτυγχάνουν διακρίσεις πριμοδοτούνται για την εισαγωγή τους σε Πανεπιστημιακές σχολές.

Η επίσημη κρατική ομοσπονδία από το 2004 είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία KickBoxing (ΠΟΚ) και η επίσημα αναγνωρισμένη Παγκόσμια ομοσπονδία από την Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), είναι η WAKO ( World All style Kick Boxing Organization.).

Kick Boxing Styles

Τα αγωνιστικά στυλ του Kick Boxing είναι 6, 3 για το Tatami και 3 για το Ring

Tatami

01
Point Fighting

Το Point Figthing είναι το αγωνιστικό στυλ κατά το οποίο οι δύο αθλητές αγωνίζονται με πρωταρχικό στόχο να επιτύχουν ορισμένους πόντους χρησιμοποιώντας ελεγχόμενες νόμιμες τεχνικές με ευκινησία ταχύτητας και εστίαση. Οι τεχνικές (Γροθιές και Λακτίσματα) είναι αυστηρά ελεγχόμενα.Είναι ένα τεχνικό αγωνιστικό στυλ με ισάξια έμφαση στις τεχνικές χεριών και ποδιών, από αθλητικής πλευράς.

02
Light Contact

Στο Light Contact οι αθλητές διαγωνίζονται συνεχόμενα μέχρι ο κεντρικός διαιτητής να δώσει την εντολή STOP ή BREAK. Χρησιμοποιούν τεχνικές από το full contact και το Point Fighting, αλλά αυτές οι τεχνικές πρέπει να είναι καλά ελεγχόμενες όταν καταλήξουν στο νόμιμο στόχο. Το Light Contact έχει δημιουργηθεί ως ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ του Point Fighting και του Full Contact. Διεξάγεται σε τρεχούμενο χρόνο.

03
Kick Ligh

Ο διαγωνισμός σε Kick-Light πρέπει να εκτελείται όπως ακριβώς εννοεί και το όνομά του, με καλά ελεγχόμενες τεχνικές. Στο Kick-Light οι αθλητές διαγωνίζονται συνεχόμενα μέχρι ο κεντρικός διαιτητής να δώσει την εντολή STOP ή BREAK. Χρησιμοποιούν τεχνικές από το Full Contact, αλλά αυτές οι τεχνικές πρέπει να είναι καλά ελεγχόμενες όταν καταλήξουν στο νόμιμο στόχο. Ισάξια έμφαση πρέπει να δίνεται στις τεχνικές χεριών και ποδιών. Το Kick-Light έχει δημιουργηθεί ως ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ του Point Fighting και του Full Contact. Διεξάγεται σε τρεχούμενο χρόνο.

Ring

01
Full Contact

Το Full Contact είναι μια κατηγορία του KickBoxing όπου η πρόθεση ενός αθλητή είναι να χτυπήσει τον αντίπαλο με πλήρης δύναμη και ισχύ. Οι γροθιές και τα λακτίσματα πρέπει να παραδίδονται σε νόμιμες περιοχές στόχου με εστίαση, ταχύτητα και αποφασιστικότητα δημιουργώντας σταθερή επαφή. Οι γροθιές και τα λακτίσματα επιτρέπονται στο μπροστινό και πλαϊνό μέρος του κεφαλιού, στο μπροστινό και πλαϊνό μέρος του κορμού (πάνω από τη μέση) και επίσης επιτρέπεται και η τεχνική της σκούπας. Ο αγώνας εκτυλίσσεται πάνω σε ρινγκ.

02
Low Kick

Το Low-Kick μπορεί να ορισθεί ώς πλήρης επαφή (Full Contact) KickBoxing στο οποίο υπάρχει η πιθανότητα επίθεσης στα πόδια του αντιπάλου με καθαρά λακτίσματα. Όλοι οι υπόλοιποι ορισμοί είναι για το Full Contact KickBoxing.

03
K1

Το WAKO K1 προέρχεται κατευθείαν από την Ιαπωνία που είναι η χώρα από την οποία προήλθε.

Το Κ1 είναι πλήρους επαφή με καθαρά λακτίσματα και χέρια. Ως κύριος σκοπός του αθλητή είναι το Knock out

Tatami vs Ring

Η βασική διαφορά μεταξύ των στυλ του τατάμι και του ρινγκ είναι, πως στο τατάμι ο βασικός στόχος των δύο αντιπάλων είναι να συγκεντρώσουν όσους περισσότερους πόντους μπορούν, ενώ στο ρίνγκ ο στόχος των δύο αθλητών είναι το knok out.

Η καλύτερη ηλικία για να αρχίσει κάποιος είναι τα πέντε με οκτώ χρόνια, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το πόσο μεγάλος μπορεί να είναι κάποιος για να συμμετέχει. Οι ηλικίες 16 έως 28 είναι αυτές που κυριαρχούν στις αθλητικές διακρίσεις διεθνώς. Οι αγωνιστικές κατηγορίες χωρίζονται βάση ηλικίας και σωματικού βάρους.

Όσοι ασχολούνται με το άθλημα αυτό βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν να αμύνονται, βελτιώνουν τα αντανακλαστικά τους και ανταποκρίνονται άμεσα στις προκλήσεις.

Screenshot 2021-09-10 194600
Προπόνηση

Η προπόνηση περιλαμβάνει προθέρμανση, κυκλική προπόνηση με πραγματικούς αντιπάλους, με σταθερούς σάκους ή κινητούς στόχους. Η διάρκεια και οι ασκήσεις ποικίλουν ανάλογα με το επίπεδο του αθλητή.

pexels-cottonbro-4761587
Εξοπλισμός

Απαραίτητο εξοπλισμό των αθλητών αποτελούν η κάσκα, η μασέλα, τα γάντια πυγμαχίας, το προστατευτικό στήθους (γυναίκες) το σπασουάρ (άνδρες) και τα παπούτσια πυγμαχίας. Η ενδυμασία περιλαμβάνει αγωνιστική φόρμα και μπλουζάκι.

Ξεκινα τωρα

Fighting Steps

Επικοινώνησε μαζί μας σημερα!